Menu

Sluiten

Deze student startte een eigen lijn voor duurzame cosmetica

Emma Rotman - 9 Feb 2021

Fontys studente Caroline Kroll zocht al lang naar een skincare-product waar ze 100 procent tevreden mee was. Maar de producten die ze in de drogisterij zag liggen waren van slechte kwaliteit, te duur of zaten vol met siliconen en microplastics. Toen besloot ze er zelf maar werk van te maken. Haar bedrijf Nø Cosmetics staat voor een natuurlijke look, zónder dierenleed.

De cosmetica-branche is niet vreemd voor de van oorsprong Duitse studente; haar vader is eigenaar van Kroll Cosmetics GmbH. Daardoor keek zij van jongs af aan met een kritische blik naar de cosmetica-producten in de winkels.

Van idee tot familiebedrijf

In 2017 begon Kroll met de opleiding International Marketing bij Fontys Hogescholen. Ze wilde hier niet mee stoppen, dus besloot ze haar idee voor duurzame cosmetica samen met haar vader op te zetten.

Dat groeide uit tot een volwaardig familiebedrijf. "Het was mijn idee, gecombineerd met de jarenlange ervaring in de branche en hier en daar wat hulp van mijn vader. We zijn heel klein begonnen, met drie producten die we op een beurs in Dortmund voor het eerst presenteerden, nu zo’n drie jaar geleden. In die drie jaar zijn we best wel hard gegroeid en nu hebben we in totaal negen werknemers. Mijn moeder en mijn zusje werken nu inmiddels ook in het bedrijf.”

Natuurlijke look

Nø Cosmetics focust zich op een zo natuurlijk mogelijke look, zónder dierenleed. Dat was namelijk haar probleem met de bestaande producten. “De meeste producten die ik in de drogisterijen vond waren niet cruelty-free. Ook was het zo dat we de hoogste prijs-kwaliteitsverhouding wilden bieden: dus een eerlijk, vegan skin-care product voor de beste prijs.”

“Daarnaast vindt het productieproces van Nø Cosmetics plaats in Kalkar, een stad net over de Duitse grens bij Nijmegen. Ik had geluk dat ik via mijn vader in contact kon komen met een producent, die nu tevens investeerder is. Hij kon de hoge kwaliteit bieden die ik zocht, en daarnaast worden de producten ingepakt door mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Zo zorgen we voor een volledig duurzaam en tegelijkertijd maatschappelijk verantwoord proces.”

Student én ondernemer

Het runnen van een eigen bedrijf kost natuurlijk veel tijd. Met de Fontys Studentondernemingsregeling kan Kroll haar studie en haar bedrijf goed combineren.

De studente heeft grootse plannen voor de toekomst: “Nø Cosmetics is nu verkrijgbaar bij alle DM-drogisterijen in Duitsland en in verschillende winkels in Oostenrijk, België, Spanje, Polen, Canada en Amerika. In Nederland zijn onze producten verkrijgbaar bij Etos. Nø Cosmetics is in slechts drie jaar tijd uitgegroeid van een spontaan idee in een bedrijf met een miljoenen productie. Dat had ik zelf nooit voor mogelijk gehouden.”

Lees het hele artikel bij Fontys

Bron: Fontys Centrum voor Ondernemerschap | Beeld: AdobeStock

Deel dit artikel